Inchide

Trimite unui prieten

Economia

Exportă PDF - Economia Tipăreşte pagina - Economia Trimite unui prieten - Economia

Agricultura, zootehnia
Sursa cea mai importantă de venituri din comună rămâne agricultura. Resursele şi tradiţii însemnate din pomicultură şi viticultură conturează profilul agricol al comunei deşi sunt prezente în comună mai multe firme (de construcţii, brutărie, încălțăminte etc.). În comună există mai multe asociații ale producătorilor:
• Asociație a agricultorilor
• Asociația producătorilor de vin - Orașu Nou
Este de remarcat existența unui număr de 8 proiecte de reabilitare a pășunilor din care 2 au obținut finanțare prin Direcția Agricolă.

Industria comunei se menține la un nivel acceptabil trendul ascendent început în anul 1995 find menținut cu mici fluctuații în decursul anilor 2005- 2006. Astfel la sfârșitul anului 2006 umărul angajaților în industrie era de 362 din totalul de 577 de slariați la nivelul comunei, un procent de 63%.
Principalele obiective industrial de pe raza comunei sunt fabricile de încălțăminte din Orașu Nou - peste 250 angajați și cea din Orașu Nou Vii - în jur de 50 de angajați.
Există un potențial deosebit în domeniul construcțiilor - aproximativ 20 de firme de construcții activează pe teritoriul comunei, media fiind de 20 angajați/agent economic, angajați calificați ăn acest domeniu. De asemena, un număr important de persoane independente și asociații familiale activează în acest domeniu.
Pe teritoriul comunei mai există o brutărie și o fabrică de exploatare și prelucrare a lemnului.
În apropierea centrului de comună se găseşte o carieră de argilă perlitică, bentonitică cu conţinut de caolinit. Pe teritoriul comunei se află cel mai mare zăcământ din România - cariera Mujdeni.
Numărul forţei de muncă aflată în străinătate este ridicat, afectând negativ potențialul de dezvoltare economică al comunei.

Turism
O resursă turistică importantă de pe teritoriul comunei este lacul de acumulare de la Mujdeni, loc de excursie preferată în special în rândul tinerilor sătmăreni. În afara caselor de vacanţă particulare în ultimii ani s-a ridicat lângă lac un complex hotelier cu servicii diversificate. Complexul turistic Mujdeni - recunoscut la nivel județean - este dotat cu hotel, restaurant, bar, sală de nunți (capacitate de 600 de persoane), piscină acoperită, sală de fitness, sală de asaj, terenuri de fotbal și tenis. Un alt punct de atracție turistică îl reprezintă Lacul Călinești. Cea mai mare parte a acestui lac se află pe teritoriul comunei Călinești Oaș, însă 30 de hectare se află pe teritoriul comunei Orașu Nou.

 

 

 

 

Inapoi

Informare cetățeni

Bugetul Local

Bugetul Local

Informare cetățeni

Înscrieţi-vă la newsletterul primăriei şi veţi fi la curent cu ultimele informaţii publicate de primărie.

Galerie video Galerie foto Carte oaspeti Vremea Curs Valutar
Inapoi